Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

18 Травень 2023

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

 Джон Ґальяно (Dior), Фріда Джаніні (Gucci), модний дім Valentino – що об’єднує цих знаменитих кутюр’є?  Українська вишиванка! Так!  Вишита сорочка… Оберіг, символ здоров’я, добробуту та краси, щасливої долі й родової пам’яті, любові та святковості.

         Щороку, у третій четвер травня, українці усього світу відзначають Всесвітній день вишиванки. Це свято самобутнє і не прив’язане до жодного державного чи релігійного.   Вперше запропонувала ідею акції “Всесвітній день вишиванки” студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Це свято покликане зберегти вишиту сорочку як матеріальну та духовну спадщину нашого народу, 

           Вишиванка, «шво» – це «шов, місце з’єднання зшитих кусків тканини; місце скріплення частин чого-небудь».  Вишиванка – «код нації», що об’єднує цілі покоління українців, людей доброї волі у всьому світі, тих, хто підтримує українців у прагненні до свободи та незалежності, у боротьбі проти рашизму.

          Навіть сьогодні, переживаючи тяжкі часи, українці дістають із шафи національне вбрання – вишиванку, і йдуть на роботу, в університет чи школу. Ворогу ніколи не здолати українську волелюбність, силу духу та всепереможну життєлюбність.