Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

08 Травень 2023

ПОКЛАДАННЯ КВІТІВ – 8 ТРАВНЯ

Сьогодні, 8 травня, в Україні відзначають День пам’яті та примирення.

7 травня 1945 року був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. Цей день встановлений задля «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих».

Керівництво Андрушівської міської ради, представники організацій та підприємств, працівники міської ради, громадськість поклали живі квіти до  братської могили  воїнам, загиблим у Другій світовій війні, на Алеї Слави у міському парку та до пам’ятника захисникам України.

Під час пошанування до присутніх звернулася міський голова Галина БІЛЕЦЬКА, яка в своїй промові зазначила: «78-му річницю з Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні ми відзначаємо в дусі пам’яті та примирення. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом,  усіх жертв війни.

Історія Другої світової війни нас вчить, що Український народ перемагає тоді, коли ми єдині. Ми не маємо права нікому дозволити привласнити нашу перемогу. Завжди пам’ятаємо і схиляємо голови перед великим  подвигом українського народу. 

Сьогодні, як і у середині минулого століття, ми захищаємо свою землю і свою Вітчизну від агресора-окупанта. Ми  ніколи не були окупантами, не зазіхали на  чужі території та людські життя. Ми стояли та стоїмо за власну  споконвіку дану землю, своїх громадян – тому ми непереможні».

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні та захисників і захисниць, які загинули у російсько-українській  війні.

В День пам’яті та примирення в селах громади  також пройшло урочисте покладання квітів до пам’ятників воїнам, загиблим в роки Другої світової війни  та до  братських могил.  Кожен пам’ятник, який розташований на території будь-якого міста, села, селища, охороняється державою, і закони про декомунізацію не передбачають руйнування їх.  В с.Лісівка в братській могилі поховано 10  воїнів, в с.Бровки-1 – 22 воїна, в с. Гальчин – 4 воїна, в с.Града – 55 воїнів, в с.Нехворощ – 10 воїнів, в с.Павелки – 10 воїнів, в с.Лебединці похований штурман радянського літака І.І.Макаров.

Кожна могила солдата Другої світової війни для українців – це місце пам’яті, скорботи та болю.  Для московитів – це місце «победобесія».

Перемога над нацизмом – це спільний здобуток держав антигітлерівської коаліції та народів колишнього Радянського Союзу. Перемога над рашизмом – це свобода і незалежність держави, це засудження світовою спільнотою ідеології і дій московського рашизму, основаного на культурній відсталості і руйнуванні розвинутих цивілізацій.

          Світла і вічна пам’ять загиблим воїнам! Честь і слава живим героям!