Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

08 Травень 2023

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

Людина, народ, нація…

Мова, культура, традиції, історія – основа любої нації, народу і держави, які мають право на незалежність і свободу, на історичну правду і пам’ять.

«Усі люди рівні. Усі люди різні», – стверджував великий український філософ СКОВОРОДА. «Бог схожий на багатий фонтан, що наповнює різні посудини за їхньою вмістимістю. Над фонтаном напис: «Нерівна всім рівність». Ллються з різних трубок різні струмені в різні посудини, що стоять довкола фонтана. Менша посудина має менше, але в тому є рівна більшій, що вони обидві однаково повні».

         Нацизм… Ідея расової вищості німецької нації.  Фашизм… Виняткова роль держави у відродженні слави древнього Риму. …Тоталітаризм, ідея «національної величі», схиблена масова свідомість – це ті чинники, які призвели до страшних і жорстоких подій  XX століття.  

          Друга світова війна (1939-1945 рр.), війна небувалих масштабів, яка стала результатом приходу до влади та змови антигуманних режимів – нацистського та радянського,  в якій взяла участь 61 країна, серед них і Україна.

         Для українців Друга світова почалася ще у березні 1938 року – після окупації щойно проголошеної Карпатської України внаслідок сумно відомої Мюнхенської змови. У вересні 1939 року 112 тисяч українців у складі Війська Польського вступили у відчайдушні бої з військами Вермахту, більшість з них загинула або потрапила у полон. Після нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз 22 червня 1941 року, у перші ж місяці війни з України до Червоної Армії та Військово-Морського Флоту СРСР були мобілізовані 3 мільйони 184 тисячі 726 осіб, а переможну весну 1945 зустріли лише сто тисяч із них…

         За часи Другої світової Україна втратила щонайменше 14 мільйонів людей – чоловіків, жінок, дітей – кожного п’ятого українця.

  Війна – це  завжди мільйони маленьких і великих людських бід, які розтягнуті в часі. Людська душа під час війни – це чаша для горя, тому жодна країна не може претендувати на визнання власної виняткової ролі у перемозі над нацизмом. Перемога – це плід титанічних зусиль десятків держав та сотень народів.

 Найважливіший підсумок війни – це не культ перемоги, а вміння цінувати і берегти мир.

8 травня. День пам’яті та примирення, День вшанування жертв Другої світової війни. Найстрашнішої війни в історії, війни, яка проїхала важким колесом по цілому людству.

ХХІ століття. Рашизм… Московський злочинний режим проголошує концепцію «русскава міра» і  розпочинає руйнування української державності.

Як і у середині минулого століття сьогодні ми захищаємо свою землю і свою Вітчизну від агресора-окупанта. Перемога у цій війні означатиме для нас вільне життя у своєму власному домі, на своїй землі. Ми ніколи не були загарбниками як нацисти чи рашисти, тому правда і сила на нашому боці.

«Не треба війни… Не треба… Давайте-но краще працювати, мислити. Шукати. Єдина справжня слава – це слава праці. Війна  – доля варварів».