Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

27 Січень 2023

СВІТ ЗНИКНЕ НЕ ТОМУ, ЩО БАГАТО ЛЮДЕЙ, А ТОМУ, ЩО БАГАТО НЕЛЮДІВ (єврейське прислів’я)

Головними ознаками радянської національної політики були русифікація та викорінення будь-яких паростків національної свідомості. А з другої половини 1930-х років стверджується політика антисемітизму.

«Єврей»… «Жидівка»…Слова, які в Радянському Союзі були непристойними, не дивлячись на горезвісну «дружбу між народами». Чому?… За що?..

«Мене тут питають, чи я єврейка. Я не єврейка. Думаю, що в моїх жилах єврейська кров не тече. Але я людина. Я можу відчувати те, що відчуває інша людина. Я можу уявити, що відчували євреї, коли їх вели на розстріл. Або що вони відчували перед брамою до крематорію. Тому пишу: «я Рахиля». Бо я можу відчути себе Рахилею. «Я — Рахиля». І так, я лишила нині оту валізку на дорозі у куряві. І понесла у Бабин Яр тільки своє єврейське ім’я і дуже багато болю» ( Маріанна Кіяновська  Європейська поетка свободи 2022).

Щороку 27 січня Україна разом з усією світовою спільнотою вшановує пам’ять жертв Голокосту. Голокост – приклад геноциду, свідомого вбивства великої групи людей тому, що вони належать до певної національності, раси чи релігії. Голокост – цілеспрямована політика нацистів у роки Другої світової війни щодо знищення євреїв, циган на окупованій території Європи.

“Геноцид”:

в анкеті для попелу
заповнена тільки одна графа
національність
все інше
ім’я прізвище стать вік
відсутнє і не має значення.

За період з 1941 до 1945 року на українських землях загинуло близько 3000000 мирних жителів, з яких близько 850 000 — 900 000 складали євреї, що проживали в Україні.

На території Андрушівського району Житомирської області напередодні Великої Вітчизняної війни проживали 4000 українських євреїв. Точно встановлено , що під час війни 1 тис. 390 з них були розстріляні , а доля інших невідома”.

В чотирьох братських могилах, розташованих неподалік адміністративного корпусу районної лікарні, поховані 276 мирних жителів м. Андрушівка, з них 223 єврейської національності, серед яких 186 дітей. Людей вивезли з єврейського гетто, що розміщалось на території спиртового заводу, і розстріляли 18-19 серпня 1941 року.

В лісі, за 20 метрів від автошляху Андрушівка – Павелки розстріляно 252 жінки і 25 дітей.

Українці та представники інших народів з ризиком для власного життя та життя своїх рідних рятували євреїв в період Голокосту. Цим рятівникам спеціальна комісія Яд Вашем присвоює звання «Праведника народів світу». На сьогодні відзначено 2634 таких героїв.  Україна посідає  4-е місце за кількістю «Праведнків».

Голодомор 1932-1933 років, депортація кримських татар (1944 рік), голокост… Це ГЕНОЦИД… Вбивство за кров’ю! 

Україна 2022 рік, 2023рік… Маріуполь, Харків, Херсон, Бахмут, Запоріжжя…Руйнування міст і сіл, вбивства і катування мирного населення… Це ГЕНОЦИД! Проти громадян вільної, незалежної України.

    …біль

            це місце в майбутньому

            місце яке несеш із собою в майбутнє

            діти його успадковують і діти дітей

            я став біль.