Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

10 Січень 2023

Безпечне святкування Водохрещення

У зв’язку з національною традицією святкування 19 січня Водохрещення передбачається масовий рух людей поблизу водних об’єктів. Тим самим зростає загроза виникнення нещасних випадків на воді. Тож з метою запобігання виникнення різного роду надзвичайних ситуацій під час святкування Водохрещення, Бердичівське РУ ГУ ДСНС України у Житомирській області звертаються до Вас бути вкрай обережними, та надає деякі рекомендації яких необхідно дотримуватись при перебуванні поблизу водойм та кризі.

Ступивши на кригу, не поспішайте йти далі, зверніть увагу на наступне, чи утворюються у вас під ногами тріщини і які вони. Коли під ногами утворюються дрібні радикальні тріщини (від сліду немов відходять врізнобіч променеподібні неглибокі полоси), крига іще може витримати одну людину. Якщо ж довкола сліду утворилися колові тріщини, то думку про вихід на лід слід відкинути.

Враховувати важливо і місце утворення льоду на водоймі. Поблизу берегових заростів або снігових заметів слід бути обережним. Крига, в яку вмерзли рослини та листя, надійною бути не може. Так само й під крутим узбережжям , чи в місці вливання сторонніх потоків. На середині водойми крига завжди міцніша, але на шляху туди слід обминати вмерзлі корчі, стовбури, острівці, снігові замети.

Якщо ви все ж таки потрапите під кригу самі:

  • не впадайте в паніку, пересильте страх та біль, зберіться;
  • позбавтеся від зайвого вантажу;
  • утримуючись на поверхні, досягніть краю ополонки з більш міцною кригою;
  • постарайтеся лягти на лід грудьми або спиною;
  • розкиньте руки в сторони, щоб опертися передпліччями й плечима на кригу;
  • якщо крига слабка – підламуйте її (ні в якому разі не пальцями! – задійте лікті), в напрямку до берега й спробуйте вибратися ще раз, коли відчуєте, що вона міцніша;
  • вибравшись, швидко відкотіться якомога далі від краю ополонки й починайте відповзати від пролому.

Якщо ви надаєте допомогу потерпілому:

  • до місця пролому наближайтеся поповзом на животі з розкиненими в боки руками та ногами;
  • наблизившись на достатню відстань (не ближче, ніж на 1,5 м!), киньте йому один кінець мотузки, ременя, зв’язаний одяг, шарфи;
  • якщо будете подавати дерев’яні предмети (жердини, дошку, лижі, драбину) штовхайте їх, розташувавши впоперек, до місця повалення людини під лід;
  • щойно потерпілий учепиться за поданий предмет, починайте без різких рухів тягти його поповзом;
  • порятованого слід негайно переодягти в сухий теплий одяг, взуття. Обробивши обморожені ділянки, поступово зігрійте, посадіть неподалік від вогню чи джерела тепла. Обов’язково викличте швидку.
    В разі виникнення будь якої надзвичайної ситуації чи події телефонуйте до служби порятунку за номером 101 з мобільного.

Головний інспектор Бердичівського районного управління Сергій ГОМОНЮК