Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

09 Грудень 2022

СТРАХОВИЙ ТА ТРУДОВИЙ СТАЖ: ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ І ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО?

В інформаційному просторі ми часто чуємо такі терміни, як «страховий стаж» і «трудовий стаж». Тому сьогодні актуальним є питання: а чим вони відрізняються і чому це так важливо розуміти? Знати ці нюанси необхідно усім, а особливо тим, хто збирається на пенсію. По суті, і страховий, і трудовий стаж зазначає відпрацьовані людиною періоди. Проте ці поняття мають і свої відмінності.

До 1 січня 2004 року стаж називається трудовим. Тобто трудовий стаж – це період роботи, який підтверджують записи у трудовій книжці (або в різних пенсійних ситуаціях – інші документи: дипломи, військові квитки, свідоцтва про народження дітей тощо). Отже, основним документом є трудова книжка. Бо саме на її правильно оформлених записах грунтується підрахунок відпрацьованих періодів. Таким чином, трудовий стаж до 2004 року, згідно із законодавством, прирівнюється до страхового стажу.

Згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що набув чинності з 1 січня 2004 року, страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо ти працюєш і сплачуєш внески (чи за тебе їх сплачує роботодавець) у визначених державою розмірах – страховий стаж маєш. А якщо за період роботи страхові внески не сплачено або ж їх розмір менший від законодавчо встановленого – страховий стаж відсутній або неповний. Отож, після 2004 року набути страховий стаж можна єдиним способом – сплачуючи страхові внески, мінімальний розмір яких становить 22% від мінімальної зарплати. Дані про них вносяться до Реєстру застрахованих осіб або Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Щоб у майбутньому не мати проблем із наявністю страхового стажу, перевіряйте, чи оформлені ваші трудові відносини, чи своєчасно і в повному обсязі сплачені страхові внески! Зробити це можна в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ – portal.pfu.gov.ua або особисто звернутися до сервісного центру.

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ.