Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

27 Вересень 2022

Служба 101 інформує

За вісім місяців 2022 року в Житомирській області виникло 2093 пожежі, що на 17,05% більше ніж за аналогічний період минулого року (1788).

В наслідок пожеж загинуло 38 осіб, з них 1 дитина. Отримали травми 35 осіб. На пожежах врятовано 26 осіб (з них 5 дітей та підлітків), а також, матеріальних цінностей на суму майже 214 млн. 779 тис. грн.

На території Бердичівського району внаслідок пожеж загинуло 9 осіб (Бердичівська територіальна громада – 4, Андрушівська ТГ – 1, Червоненська ТГ – 1, Ружинська ТГ – 2, Швайківська ТГ – 1).

Економічні втрати від пожеж, що сталися в області становлять 1 млрд.230 млн.810 тис. грн., в т.ч. 397 млн. 941 тис. грн. прямих збитків від пожеж.

За 9 місяців 2022р. на території Андрушівської міської ради сталося 46 пожеж, у вогні загинула 1 людина (с.Зарубинці). Прямий збиток завданий вогнем становить 823300 грн., побічний 3551742 грн. Внаслідок пожеж 3 будівлі знищені, 17 пошкоджені. Зафіксовано 23 пожежі на відкритій місцевості – це загоряння сухої трави, очеретів, стихійних смітників, полігону твердих побутових відходів. Внаслідок загоряння вогнем пошкоджений 1 легковий автомобіль. На об’єктах сталося 4 пожежі, з них 3 на пустуючих (які не експлуатуються). Також зафіксовано ряд загорянь електрощитових в домогосподарствах.

За вказаний період, пожежі мали місце в наступних населених пунктах:

м.Андрушівка – 16 пожеж, с.Нехворощ – 8 пожеж, с.Лісівка -5 пожеж, с.Миньківці- 3 пожежі, с.Городківка -3 пожежі, с.Гальчин – 3 пожежі, с.Яроповичі, с.Павелки – по 2 пожежі, с.Зарубинці, с.М.П’ятигірка, с.Городище, с.Волосів – по 1 пожежі.

Як свідчить статистика, 37 % пожеж (від загальної кількості), виникли в будівлях та спорудах житлового сектору, 50% пожеж, виникало на відкритій території ( горіння сухої трави, очеретів, смітників).

Основними причинами пожеж є: необережне поводження з вогнем, в тому числі внаслідок спалювання сміття та сухої трави – 29 пожеж, несправності в електропостачанні та коротке замкнення електромережі – 7 випадків, порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення та недолік конструкції, порушення правил монтажу нагрівальних печей, димоходів – 7 пожеж, дитячі пустощі з вогнем – 1 пожежа, підпал власного майна внаслідок психічного розладу – 1 випадок, загоряння внаслідок вибуху реактивного снаряду чи ракети – 1 випадок.

Станом на 30.09.2022 року на території Андрушівської міської ради у вогні одна людина загинула.
02.01.2022 року під час гасіння житлового будинку в с.Зарубинці, було виявлено рештки тіла господаря 1982 року народження. Причина пожежі порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації пічного опалення.

Ці невтішні дані говорять про ставлення людей до пожежної безпеки. Інформуючи про ці факти пожеж, рятувальники закликають населення частіше звертати увагу на забезпечення пожежної безпеки власних домоволодінь та приватного автотранспорту.

Основні причини пожеж восени та взимку – перенавантаження електромережі та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення.

Щоб такого не трапилося, необхідно суворо дотримуватися встановлених для всіх правил пожежної безпеки в побуті та, перш за все, вимоги пожежної безпеки при встановленні та експлуатації електроприладів.  Це слід знати кожному:  вчасно проводити ревізію електромережі, утримувати в справному стані розетки, вимикачі, рубильники та інші електроприлади; категорично забороняється підвішувати абажури на електричних проводах, заклеювати електропроводку шпалерами, зафарбовувати олійною фарбою, включати в одну розетку одночасно декілька приладів; йдучи з будинку, слід вимикати побутову техніку, не залишати ввімкненими електроприлади, що працюють в режимі очікування.

Ще трошки і розпочнеться опалювальний сезон. А пічне опалення завжди створювало і створює чимало проблем населенню, особливо в сільській місцевості, де у багатьох будинках є піч – об’єкт підвищеної пожежної небезпеки. Перед початком опалювального сезону всі печі повинні бути відремонтовані і ретельно перевірені.

Щоб уникнути біди, не слід залишати без нагляду розтоплені печі та перегрівати їх, також експлуатувати печі без протипожежної розділки, використовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини.

Відзначимо, що причиною пожежі може бути порушення правил влаштування печі.

Наприклад, недостатні відстані між димарем печі і дерев’яними конструкціями перекриттів будинку. Сюди ж можна віднести відсутність металевого листа, в результаті чого через випад вугілля загоряється підлога. Інша проблема – порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печі. Також часто закінчується пожежею розпалювання печей бензином, гасом та іншими легкозаймистими рідинами. Крім того, не можна топити печі з відкритими дверцятами, сушити на них одяг, дрова та інші матеріали, а поверхні опалювальних приладів і димових труб необхідно систематично очищати від пилу і білити. Виявлені в печі тріщини і недоліки необхідно своєчасно усувати.

Щоб не допустити загибелі людей на пожежах, варто пам’ятати, що трагічні випадки частіше виникають там, де діти залишаються вдома самі, без нагляду дорослих в закритих квартирах, в будинках, що опалюються печами або залишені без нагляду увімкнені в електромережу електропобутові прилади.

Пам’ятайте, що тільки дотримання правил пожежної та особистої безпеки збереже ваше життя та майно від вогню. Будьте якомога обачнішими, цінуйте своє життя!

Начальник відділу цивільного захисту
Бердичівського PУ ГУ ДСНС України
у Житомирській області області
полковник служби цивільного захисту  Микола КОБИЛИНСЬКИЙ