Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

02 Листопад 2021

Служба 101 інформує!

На території Андрушівської міської ради  впродовж жовтня місяця 2021 року виникло 17 пожеж.

Основними причинами виникнення пожеж є:

  • необережне поводження з відкритим вогнем;
  • необережність під час куріння;
  • несправність пічного опалення.

15 жовтня о 07 год. 56 хв. на пункт зв’язку 5 ДПРЧ  2ДПРЗ надійшло повідомлення про те, що в с. Жерделі, вул. Томчука, горить житловий будинок.

На місце події виїхав пожежний автомобіль 36 ДПРП 2 ДПРЗ. По прибуттю на місце пожежі було встановлено, що горить одна із кімнат житлового будинку, вогонь поширився на крівлю. До прибуття пожежного підрозділу, місцевими мешканцями було витягнуто з будинку на двір, тіло 50 річного господаря. В наслідок пожежі вогнем знищено речі домашнього вжитку, меблі. Пошкоджено: кімнати житлового будинку та ½ крівлі житлового будинку. Чоловік 1970 року народження загинув внаслідок гострого отруєння оксидом вуглецю. Причина пожежі несправність пічного опалення

25 жовтня о 15 год. 28 хв. на пункт зв’язку 5 ДПРЧ  2 ДПРЗ надійшло повідомлення про те, що в с. Павелки задимлення в житловому будинку. На місце події виїхав пожежний автомобіль 5 ДПРЧ 2 ДПРЗ. По прибуттю на місце пригоди пожежники включившись в апарати встановили, що тліє диван в одній із кімнат житлового будинку. Ланкою ГДЗС диван був витягнутий із житлового будинку і погашений на дворі. Причина загорання дивану необережність під час паління цигарок в стані алкогольного сп’яніння господарки 1975 року народження.

26.10.2021р. внаслідок спалювання сміття та сухої трави знищено одну дерев’яну господарчу  споруду та пошкоджено другу в с.Камені. Господарка 1944 р.н. у вітряну погоду залишила вогнище із сміттям без нагляду, внаслідок чого загорілася суха трава на подвір’ї і в подальшому загорілися господарчі споруди. Гасив особовий склад 36 ДПРП 2 ДПРЗ.

14 разів пожежники виїжджали на гасіння сухої трави, сміття, очеретів у місті Андрушівка та селах громади.

На основі безперечного чинника широкого спектру негативних наслідків підпалів, а особливо небезпеки для здоров’я та життя людей, спалювання сухої трави, стерні, пожнивних рослинних залишків, без дозволу відповідних органів, є заборонене законодавством України.

Відповідальність за порушення цієї норми є передбачена Кодексом про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладання штрафу.

Незважаючи на численні застереження фахівців ДСНС,  займання та пожежі сухої трави в громаді виникають щодня. Рятувальники  постійно через ЗМІ та соцмережі нагадують людям про небезпеку випалювання сухої трави та сміття, розведення вогнищ на відкритих територіях та під час прибирання присадибних ділянок. Такі пожежі – це й підвищений ризик займання житлових будинків та лісів. Бо невеликі загорання охоплюють великі площі, які надто складно загасити, оскільки суха рослинність може горіти у всіх напрямках, незалежно від сили вітру. Саме тому недотримання елементарних правил пожежної безпеки, а часто і свідомі підпали громадянами сухої трави нібито для знищення бур’янів, можуть стати причиною масштабних пожеж та трагічних наслідків.

Бердичівське РУ ГУ ДСНС України у Житомирській області області закликає:

  • Не розводьте багаття в лісах у не відведених для цього місцях!
  • Не послаблюйте нагляд за малолітніми дітьми під час відпочинку на лоні природи!
  • Не кидайте незагашених недокурків на землю як на полі, так і з автомобілів на узбіччя!
  • Не спалюйте суху траву та не провокуйте виникнення пожеж, котрі завдають чимало збитків !

Пам’ятайте прості правила пожежної безпеки:

  • будьте обережні та пильні при користуванні відкритим вогнем
  • не використовуйте саморобні пожежонебезпечні електронагрівальні прилади;
  • не залишайте електричні прилади увімкненими без нагляду, не перенавантажуйте електромережу;
  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, ховайте від них сірники;
  • утримуйте системи електромережі у справному стані;
  • не куріть у ліжку, застерігайте від цього сусідів;
  • утримуйте печі у справному стані.

Начальник відділу цивільного захисту Бердичівського PУ ГУ ДСНС України у Житомирській області області полковник служби цивільного захисту — Микола КОБИЛИНСЬКИЙ