Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

28 Лютий 2023

Збережемо природу разом!

Цвітіння – відповідальна пора в житті рослин і час великої уваги до них людей. Різноманітність форм, багатство фарб та ароматів зробили квіти важливим атрибутом людського буття і разом з тим – джерелом смертельної безпеки для них. Це особливо стосується ранньоквітучих рослин, або, як їх точно називають – первоцвітів. Багато первоцвітів віднесено до числа рідкісних рослин, збір яких законодавчо обмежений, особливо якщо він ведеться з метою прибутку.

На виконання вимог ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», «Про природно-заповідний фонд України» з метою збереження ранньовесняної флори, не допущення знищення або викопування цибулин в період цвітіння таких Червонокнижних видів, як підсніжник білосніжний, нарцис вузьколистий, білоцвіт весняний, білоцвіт літній, сон-трава біла Андрушівська міська рада повідомляє про заборону торгівлі зазначеними ранньовесняними рослинами, закликає не зривати і не купувати ці рослини, оскільки за подібні дії законодавством України передбачено відповідальність.

Звертаємо увагу, в країні діє заборона торгівлі пролісками та придбання ранньоквітучих рослин. На правопорушників очікує покарання у вигляді штрафу від 1700 до 3655 гривень.

Саме масовий збір – одна з головних причин різкого зменшення чисельності ранньоквітучих видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення Законів України «Про Червону книгу України» та «Про рослинний світ».

  • Торгівля рослинами занесеними до Червоної книги заборонена та карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема: стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян що становить від 510 до 1700 грн.
  • Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.
  • Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи. Крім того, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030, зі змінами і доповненнями, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, (за кожну штуку), наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн у залежності від виду.
  • Також відповідно до абзацу 5 пункту 41 «Правил торгівлі на ринках», заборонена торгівля рослинами, занесеними до Червоної книги України, дикорослими рослинами, у тому числі лікарськими, та частиною 4 статті 9 Закону України “Про рослинний світ”, торгівлю лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраних в порядку загального користування, заборонено.