Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

28 Липень 2023

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ

         Самостійну державу може здобути  собі

український народ тільки власною боротьбою

і трудом.

(Степан Бендера).

         Держава.. «Держати», «тримати», «утримувати», «володіти». Найбільш українською назвою держави вважається Гетьманство.

         Україна… Вона відносно недавно з’явилася на сучасній політичній карті світу як незалежна держава, але її державність існує вже багато століть.

         812 рік.. Утворення Давньоруської держави з центром в Києві.

         1199-1340… Галицько-Волинське князівство, яке існувало у 12 ст. після розпаду Київської Русі.  Це європейський вектор розвитку, це магдебурзьке право.

         13-14 ст. – Велике Князівство Литовське. Одна з найбільших держав тогочасної Європи, державна мова – руська.

         Запорізька Січ. Формуються основи майбутньої національної державної ідеї: право українського народу на власну державу та генетичний зв’язок козацької держави з Руссю, Конституція Пилипа Орлика.

         XX століття. 22 січня 1918 рік – проголошення незалежності та суверенітету Української Народної Республіки. Було затверджено герб,  гімн «Ще не вмерла Україна», синьо-жовтий стяг, тризуб стає атрибутом військової форми.

         22 січня 1919 року  проголошено Акт злуки УНР і ЗУНР, але наприкінці 1920 року процес державного відродження був перерваний перемогою радянських збройних сил та встановленням радянської влади на більшій частині України.

         Серпень 1991 року народ України, здобувши незалежність, розпочав створення своєї демократичної правової держави. У тексті Конституції слова «Українська Радянська Соціалістична Республіка» і «Українська РСР» були замінені на споконвічну назву нашої держави – «Україна».

Від 4 жовтня 2018 року Верховною Радою було запроваджено ще один атрибут – національне гасло: «Слава Україні! Героям Слава!», яке стало офіційним вітанням як у Збройних Силах так і в повсякденному житті українців.

Сьогодні в центрі міста, біля пам’ятника Т.Г.Шевченка відбулися урочистості з нагоди Дня Державності. З вітальним словом до присутніх звернулась міський голова Галина Білецька, яка зазначила: «День Української Державності – утверджує тисячолітню історію нашої культури, нашої самобутності, традицій та звичаїв. З початком російської агресії проти України ми ще більше усвідомили наскільки цінною для нас  є наша Держава, тому День Державності нероздільно пов’язаний із нашим військом і людьми, які працюють на Перемогу. Берегти єдність зараз, працювати разом на перемогу – це найважливіше національне завдання, яке всі ми обов’язково виконаємо».

Присутні вшанували  світлу пам’ять полеглих Героїв, всіх мирних громадян, які загинули у російсько-українській війні хвилиною мовчання.

Відповідно Указу  Президента України №492/2022 від 12 липня 2022 року «Про відзначення державними нагородами  України» за особливу мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку нагородили медаллю «За військову службу Україні» Валерія ГОЛОДА (посмертно). Нагороду прийняла донька Оксана Валеріївна.

Відповідно наказу»  командира військової частини А7014   №2477 «Про вручення відзнаки нагрудного знаку «66 окрема механізована бригада» за проявлену мужність і героїзм під час заходів із забезпечення національної безпеки  і оборони. Відсічі і стримування російської федерації у Донецькій та Луганській областях та з нагоди Дня піхоти нагородили солдата Ігоря ТИМОШЕНКА  (посмертно). Нагороду сина прийняла мама Наталія Василівна.

Відзнакою нагородили також солдата Максима ФРАНКІ такелажника такелажного відділення такелажного взводу гаубичної самохідно- артилерійського дивізіону (посмертно). Нагороду прийняли батьки Максима Алла Володимирівна та батько Степан Зіновійович.

В знак утвердження Державності нашого народу  присутні поклали квіти до пам’ятника  Т.Г. Шевченка, до Гражди-пам’яті та Алеї Героїв.

Від самого заснування України її намагалися знищити, підкорити. І кожного разу народ вів боротьбу проти загарбників. Не завжди перемагав, але завзято боровся, тому що українці – захисники своєї державності, нащадки воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА!

Сучасні Збройні Сили України, стримуючи орків, захищаючи суверенітет і незалежність Української держави, доводять, що ми – народ-військо, народ вільний і незалежний. СЛАВА УКРАЇНІ!  ГЕРОЯМ СЛАВА!