Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

26 Травень 2023

Засідання протиепізоотичної комісії

26.05.2023 відбулось позачергове засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії на території Андрушівської міської ради. На комісію були запрошені старости Андрушівської міської ради, представники Андрушівської організації УТМР, Андрушівського лісництва ДП «Коростишівське лісове господарство», ТОВ «Андрушівське мисливське господарство», МРК «СапСан», ТОВ «Вепер СК».

Голова комісії – міський голова Білецька Г.І. відкрила засідання та повідомила про те, що за рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при КМУ від 10.03.2023р. №1, а також за рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бердичівській районній державній адміністрації від 20.04.2023р. №1 з метою забезпечення епізоотичного благополуччя по захворюваності тварин на сказ, необхідно провести заходи по пероральній імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Андрушівської міської територіальної громади.

Начальник відділу Житомирській обласної державної лікарні ветеринарної медицини Ястремська В.М.  повідомила, що вірусне інфекційне захворювання на сказ передається під час укусу  або  контакту  із  слиною  хворої  тварини.  Понад  55  тисяч  людей  у  світі помирають  щороку  внаслідок  сказу. Основним  джерелом  інфекції  є  червона лисиця.  Водночас  хворіють  і  підтримують  цей  епізоотичний  ланцюг  тхорі, єнотовидні  собаки,  вовки,  куниці,  миші  та  інші,  проте  і собаки  є  головним джерелом захворюваності людей на сказ (майже 99%).  Зростання в населених пунктах кількості безпритульних собак і котів, неповне охоплення профілактичними щепленнями домашніх тварин, порушення правил їх  утримання  власниками  є  передумовою  формування  осередків  сказу  у населених  пунктах  і  становить  велику  загрозу  виникнення  і  поширення  цієї інфекції серед населення. Так, у нашій країні за медичною допомогою з приводу укусів тваринами щороку звертається близько  110 тисяч осіб.

Також наголосила на необхідності контролю ефективності   проти сказу на території Андрушівської міської ради забезпечивши організацію заходів по добуванню лисиці протягом 2023 року в обсягах передбачених Методичними рекомендаціями з планування, організації та проведення пероральної імунізації

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бердичівського районного управління ГУ ДПСС в Житомирській області Тарасов О.П повідомив, що для проведення заходів по пероральній імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, а саме розкладки принади із вакциною проти сказу, на площі мисливських угідь 406,5 км², необхідно створити  три робочі групи із числа мисливців, лісників, ветеринарних працівників, працівників Держпродспоживслужби, старост Андрушівської міської  ради.

За результатами засідання рішенням комісії створені 3 робочі групи по проведенню заходів по пероральній імунізації диких тварин проти сказу. З 27 по 28 травня 2023 року заплановано проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Андрушівської міської територіальної громади.

Для імунізації диких м’ясоїдних тварин здійснюється пероральна вакцинація шляхом розкладання принад з вакциною вручну по всій території мисливських угідь. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні, не викликає захворювання у молодих тварин.

Принади для пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин безпечні для людей і тварин, мають вигляд невеликих брикетів розміром 3 см на 5 см із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині принади знаходиться капсула з вакциною проти сказу.

Прохання до мешканців громади з розумінням віднестись до даного заходу та при виявленні принад — не брати їх руками, не переносити та не руйнувати.