Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

18 Квітень 2023

Міжнародний день пам’ятників та видатних місць

Важливим складником історичної пам’яті будь-якої нації та народу є культурна спадщина, в якій відбилася її складна, драматична історія, різнобарвна палітра спрямованих на неї в різні часи цивілізаційних впливів.   

Андрушівщина – це край з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишила нам у спадок пам’ятки, які зберігають в собі згадку про певну визначну подію, яка докорінно змінила історію громади, про певну визначну постать, що так чи інакше вплинула на становлення й розвиток країни в цілому. На території Андрушівської міської територіальної громади  є свої визначні пам’ятки  культури – перлини української землі, наша гордість і надбання.  

В  громаді  на обліку знаходиться 105 об’єктів культурної спадщини, з них 74 пам’ятки історії, 22 пам’ятки археології, 2 пам’ятки монументального мистецтва, 7  пам’яток архітектури. 2 пам’ятки мають статус  «Національна», а саме: пам’ятка архітектури – палац родини Терещенків ІІ пол. ХІХ ст. (м.Андрушівка) та пам’ятка археології – городище-селище Ярополч Х-ХІІІ ст. (с.Яроповичі).

Рішенням виконавчого комітету Андрушівської міської ради від  21 травня 2021 р. № 136 закріплено відповідальних за впорядкування пам’ятників, одиноких та братських могил, обелісків, пам’ятних знаків на території Андрушівської міської територіальної громади.

Великою популярністю користується збережений до наших днів маєток родини Терещенків та міський  Будинок культури  – це будівлі, які збереглися до наших днів та мають своє функціональне призначення. Славиться своєю історією та архітектурною вишуканістю костел Святої Клари в с.Городківка.

В кожному селі нашої громади вшановується пам’ять загиблих Героїв, які захищали незалежність нашої держави. Їхній безсмертний подвиг вкарбований в гранітних пам’ятниках та обелісках. Зараз,  як ніколи, питання збереження культурної спадщини  є важливим для кожного з нас. Кожна пам’ятка – це генетичний код української нації, літопис багатовікової історії нашого народу! Наш обов’язок перед прийдешніми поколіннями зберегти ці надбання та долучитись до  формування національної свідомості молоді Андрушівщини. Адже духовний розвиток нації, повага і шана пам’яток сприяють зміцненню основ суспільства.