Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

14 Грудень 2022

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Цей дощ – як душ. Цей день такий ласкавий.
Сади цвітуть. В березах бродить сік.
Це солов’їна опера, Ла Скала!
Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

В результаті наймасштабнішої екологічної та техногенної катастрофи в новітній історії багато українців назавжди покинули свої будинки, сотні сімей втратили рідних через підступну і невидиму зброю…

Евакуацією населення та боротьбою з наслідками аварії займалася велика кількість людей, за якими згодом закріпилася загальна назва «Ліквідатори».

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в Україні відзначають щорічно 14 грудня, згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р. № 945/2006.

Ніхто в 1986 році не підозрював про масштаби катастрофи.

Поки з реактора ширився смертоносний дим, до нього поспішали перші ліквідатори. Незважаючи на небезпеку та майже 100% загрозу смерті, відчайдушні ліквідатори наслідків аварії виконували свою роботу.

У 134-х ліквідаторів діагностували гостру променеву хворобу; 28 із них померли протягом кількох місяців.

В Андрушівській громаді зареєстровано 313 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

В нашій державі і у світі пам’ять про загиблих ліквідаторів берегтимуть завжди і завжди вклонятимуться і дякуватимуть тим, хто лишився живим.

На жаль, рашисти погано засвоїли «уроки Чорнобиля» і погрожують сьогодні всьому світові ядерною зброєю, держать в заручниках працівників Запоріжської АЕС. Їх дії – це дикунство, це виклик всьому живому на Землі…

Сьогодні наші захисники та захисниці, працівники АЕС рятують не тільки Україну, а й увесь світ.

СЛАВА УКРАЇНІ!  ГЕРОЯМ СЛАВА!