Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

24 Листопад 2022

АНТИБІОТИКИ ТА АЛКОГОЛЬ – НЕСУМІСНІ

Досить поширеною є стереотипна думка щодо «корисності» алкоголю під час застудних захворюваннях. Мовляв – «від горілки будь-який вірус загине». Насправді це – хибна уява.

Під час прийому будь-яких ліків лікарі радять відмовитися від вживання будь-якої алкогольної продукції. Чому? Тому що алкоголь здатен знизити терапевтичний ефект медикаментів, створюючи додаткове навантаження на організм. Причина – властивості алкоголю, які можуть руйнувати діючу
речовину ліків, вплинути на їхнє виведення з організму і знизити їхній антибактеріальний ефект.

Все вище описане стосується й несумісності алкоголю з антибіотиками.

Таке поєднання може призвести до цілого ряду проблем зі здоров’ям:

  • Під час прийому прописаних лікарем антибіотиків виникає додаткове навантаження на печінку, а ефект препарату знижується. Можливі тяжкі порушення в діяльності печінки. Під час лікування навантаження на неї значно підвищується. Якщо пацієнт додатково п’є алкоголь – може розвинутися гепатит, печінкова недостатність, жовтяниця та інші захворювання.
  • Крім того, алкоголь може прискорювати або загальмовувати виведення компонентів препаратів з організму. У першому випадку лікування буде неефективним, у другому – виникне додаткове навантаження на внутрішні органи, можлива навіть інтоксикація організму.
  • Через зниження ефективності лікування у бактерій-збудників може з’явитися стійкість до антибіотика. Це може погіршити прогноз захворювання, збільшити терміни лікування і вимагати заміни препарату.
  • На деяких людей спиртне справляє заспокійливий ефект – як і окремі види антибіотиків. Тому їх спільне вживання може призвести до пригнічення центральної нервової системи (сонливості, млявості).
  • Можливі й алергічні реакції. При цьому повторні прийоми алкоголю можуть їх посилювати: від шкірних висипань до анафілактичного шоку, що може призвести навіть до смерті.
  • Під час лікування варто утримуватися від усіх видів алкогольних напоїв, зокрема й слабоалкогольних. Важливо, що після завершення курсу антибіотиків не слід кидатися «надолужувати згаяне» у вживанні спиртного.

Слід дати організму оговтатися після лікування, вивести ліки. А найкраще – взагалі відмовитися від прийому спиртного. Адже безпечної дози алкоголю не існує.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної
роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб МОЗ України».