Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

04 Вересень 2022

31 рік тому синьо-жовтий стяг вперше замайорів над куполом Верховної Ради

4 вересня 1991 року над будівлею українського Парламенту вперше вивісили прапор України. Це сталося лише на десятий день незалежності України.

24 серпня 1991 року український стяг внесли до зали засідань, але над куполом так і не підняли. На сесійному засіданні 4 вересня опозиційні депутати від фракції  Народної Ради ініціювали узаконити та підняти над будівлею синьо-жовтий прапор. Парламентська комуністична більшість не бажала цього.

У цей час під стінами парламенту зібрався велелюдний мітинг, учасники якого вимагали національного стягу над куполом Верховної Ради.

Після довготривалих перемовин та ультиматумів депутати проголосували за підняття прапору. Хоч державним його так і не визнали.

Постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 року синьо-жовтому прапору надано статусу Державного. Остаточно Державний Прапор України затверджено статтею 20 Конституції України у 1996 році.

         «Поєднання двох кольорів, які ми неймовірно любимо, бережемо й ніколи не проміняємо на жодні інші. Ніколи не визнаємо чужих кольорів на своїй землі й у своєму небі. І завжди готові захистити свій синьо-жовтий стяг»

Президент Володимир Зеленський