Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

11 Березень 2022

Інформація для тих, хто плануєте виїхати за кордон у період дії воєнного стану в Україні.

  1. Готуємось до виїзду
    • Зняти валюту зі свого валютного рахунку в Україні можна в сумі до 30 тис. грн. в еквіваленті в день. До прикладу, у вас є доларовий рахунок – ви можете зняти з нього трохи більше тисячі доларів в день, якщо рахунок в євро – тоді зняти можна близько 900 євро в день.
    • Офіційний курс гривні до долара – 29,25 грн/$, курс гривні до євро – 33,17 грн/євро (зафіксований на 24.02.2022).
    • Купівля іноземної валюти поки заборонена (заборона діє з 24 лютого 2022 року). Виключення (з 8 березня) –  купівля валюти у відділеннях банків, які розташовані на територіях, що перебувають під загрозою окупації державою агресором (у разі наявності валюти).
    • Не потрібно вивозити із України готівкову гривню – ви або взагалі не зможете обміняти її за кордоном, або зможете обміняти по дуже невигідному курсу.
    • Готівкову гривню краще завчасно зарахувати в Україні на свій картковий рахунок. Це можна зробити: у працюючому відділенні банку, маючи з собою паспорт; через платіжні пристрої з функцією приймання готівки – термінали самообслуговування, банкомати з функцією приймання готівки. А далі за кордоном розраховуватися карткою.
  2. Перетинаємо кордон
    • Вимога декларувати валютні цінності на суму більше 10 тис. євро на одну особу (в еквіваленті) залишається. Проте скасована необхідність надання підтверджуючих документів про зняття готівки з власних рахунків та придбання банківських металів.
    • Для виїжджаючих на автомобілі – поліс страхування «зелена картка» не обов’язковий (Польща, Словаччина, Угорщина і Молдова).
    • «Ковідні» документи та медична страховка при перетині кордону не перевіряються. Проте можуть вимагатися в країнах призначення.
  3. Розраховуємося за кордоном
    • Для розрахунків за кордоном віддавайте перевагу безготівковим розрахункам: гривневі та валютні платіжні картки, платіжні застосунки ApplePay та GooglePay.
    • За кордоном в банкоматах можна знімати готівкову валюту як із валютних, так і з гривневих платіжних карток.
    • Вигідно: конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, установленим міжнародною платіжною системою (а не курсом готівкового обміну).

ВАЖЛИВО: Національний банк України не встановлював жодних обмежень на безготівкові розрахунки як всередині країни, так і закордоном.

#НБУ_фінансова_оборона

З повагою

Департамент комунікацій

Національного банку України