Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

29 Січень 2022

Попередження пожеж від пічного опалення

В зимовий період багато людей користується печами. Через порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації часто виникають пожежі, люди гинуть, втрачають своє житло і майно. Найчастіше це трапляється із людьми похилого віку, які живуть самотньо. Річ у тім, що вони не завжди спроможні перевірити стан печі та димарів на початку опалювального сезону і миттєво зреагувати на проблему. У зв’язку із цим, керівництво Бердичівського РУ ГУ ДСНС України у Житомирській області нагадує мешканцям краю про основні правила пожежної безпеки під час опалювального сезону

Забороняється:

  • розпалювати опалювальні печі легкозаймистими і горючими рідинами, залишати печі, в яких горить вогонь, без нагляду, доручати розпалювати печі та нагляд за ними дітям;
  • розташовувати меблі, шафи та інше обладнання біля печей, відстань має становити не менш як 0,7 м, від топкових отворів – не менш як 1,25 м., проводити топлення печей дровами    довжина яких перевищує розміри топника;
  • сушити та зберігати на поверхні нагрівання опалювальних печей горючі предмети;
  • використовувати для обігріву несправні та невідремонтовані опалювальні печі;
  • категорично забороняється закривати піддувало опалювальної печі, коли там ще горить вугілля або є жар, – це може призвести до отруєння чадним газом; влаштовувати як димову трубу металеві та азбестові труби; виносити і викидати гаряче вугілля ближче як за 15 метрів від будівель.

В опалювальний сезон не забувайте очищувати димарі від сажі хоча б раз на три місяці.

  • Не залишайте без нагляду затоплену піч чи плиту. Не залишайте малих дітей біля затопленої печі без нагляду дорослих. Палаючого вуглика, а інколи й іскри досить для того, щоб скоїлося велике лихо.
  • Крім того, слід бути обережними і під час використання електрообігрівачів. Нехтування правилами їх використання є основною причиною пожеж. На жаль, у житлових будинках пожежі виникають значно частіше, ніж у громадських або виробничих будівлях. їх аналіз свідчить, що вони відбуваються, в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку ввімкнути декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, а ізоляція – спалахнути. Проводи миттю нагріваються до такої температури, що металічні жили плавляться, інтенсивно виділяють іскри і велику кількість тепла. Якщо в місці короткого замикання є горючі матеріали й конструкції, вони миттєво спалахують. Тому необхідно стежити за справністю ізоляції проводів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть пошкодити ізоляцію.

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це аварійно-рятувальну службу за телефоном 101 або 112, при цьому вкажіть точну адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також повідомте своє прізвище і номер телефону, з якого надійшло повідомлення. По можливості евакуюйте людей, та пробуйте гасити первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками)  або водою, піском та іншими підручними засобами.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки, бережіть своє життя і життя Ваших близьких!

Начальник відділу цивільного захисту
Бердичівського PУ ГУ ДСНС України
у Житомирській області області
полковник служби цивільного захисту              Микола КОБИЛИНСЬКИЙ