Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

09 Листопад 2021

Шановні жителі громади!

Цей опалювальний сезон став  одним з найважчих для України. Не виключенням стала Житомирщина і Андрушівська громада.

Свою діяльність по закупівлі товарі, робіт та послуг Андрушівська міська рада та її комунальні установи здійснюють згідно Закону України “Про публічні закупівлі”.  

Процедури закупівель палива для установ на опалювальний період 2021 року розпочато в грудні 2020 року — січні 2021 року завчасно. На стадіях укладення договорів ціна газу становила від 10 до 12 грн. В період їх виконання постачальники  природного газу переглянули свої ціни в сторону суттєвого збільшення вартості природного газу до 50 грн/м3 та відмовилися укладати (продовжувати) договори мотивуючи це заниженням ціни. В той же час, відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі” збільшення вартості закупівлі не може перевищувати 10% від суми договору протягом 90 днів без обгрунтування зміни ціни.

Такі ситуації відбувалися масово по всій країні. Це ж підтверджують тендери, які опубліковані в Prozorro. Очікувана вартість газу в них становить від 35 до 60 грн/м3.  

Андрушівська міська рада та її комунальні установи  стали заручниками ситуації, яка склалась навколо ринку природного газу. Постачальник ТОВ “Житомиргаззбут” ініціював розірвання договорів про постачання газу для бюджетних установ по цінах договору закупівлі 2021 року і усі бюджетні установи лишились без постачальника газу, що змусило запустити нову процедуру закупівлі в Prozorro.                 

За ініціативи Асоціації Міст України 30.09.2021 підписано  Меморандум між Кабінетом Міністрів, НАК «Нафтогаз» та громадами про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання газу  бюджетним установам за ціною 13,66 грн/м3 (без ПДВ)

Згідно алгоритму дії Меморандуму  закупівля природного газу  у ГК «Нафтогаз Трейдинг»  пропонується  відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме проведенням скороченої переговорної процедури  як винятку у разі: нагальної потреби у здійсненні закупівлі у разі виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення тендера.

Голова Житомирської обласної адміністрації Віталій Бунечко ініціював  засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 11.10.2021 де визнано ситуацію в області, що склалася у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021/2022 років НАДЗВИЧАЙНОЮ СИТУАЦІЄЮ. Аналогічне рішення про визнання ситуації з опалення природним газом в громаді НАДЗВИЧАЙНОЮ 12.10.2021 прийнято місцевою комісією  з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.                                                             

13 жовтня 2021 року на сайті ГК «Нафтогаз Трейдинг» опубліковано проєкт договору та перелік документів, які необхідно подати  постачальнику для ініціювання переговорної процедури закупівлі. Відразу ж розпочато роботу по оформленню договорів та направлення до газової компанії документів в електронній формі. Розпорядженням міського голови від 20.10.2021 провідного спеціаліста бухгалтерського обліку та звітності Володимира ЯЦИКА визнано уповноваженою особою щодо контролю за укладенням Договорів. Паперові пакети документів по 19 установах громади підготовлено та 20.10.2021 відправлено до Житомирської ОДА для подальшого спрямування  до ГК «Нафтогаз Трейдинг». При цьому однією із затримок у оформленні документів став факт не видачі ТОВ “Житомиргаззбут” актів взаємозвірок щодо розрахунків за використаний природній газ, який в ходив до переліку обов’язкових документів, що необхідно подати до ГК «Нафтогаз Трейдинг» .

На сьогодні комунальними установами укладено 8 договорів з ГК «Нафтогаз Трейдинг»  на постачання природного газу та в стадії підписання угод  перебуває 11 установ, з яких 5 загальноосвітніх та 1 дошкільний закладів.

Вчасно опалювальний сезон розпочали усі заклади, що опалюються  альтернативними видами опалення.

Станом на 09 листопада розпочато опалення газом Андрушівські заклади дошкільної освіти “Дзвіночок”, “Сонечко”, Гальчинський ЗДО “Теремок”, Лісівський ЗДО “Колобок”, Антопільська гімназія.

Щоденно міська рада моніторить стан підписання комунальними установами договорів з ГК «Нафтогаз Трейдинг» та включення опалення в закладах.

Така ситуація, на жаль, відбувається в усій бюджетній сфері України.

Тому, питання вчасного початку опалювального сезону не залежало від коштів, а вся проблема, що постачальниками палива є приватні структури, які диктують умови ринку в своїх виключно приватних інтересах.

Міський голова Галина БІЛЕЦЬКА