Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

19 Липень 2023

Ризики для здоров’я людей при застосуванні пестицидів!

В наш час важко собі уявити обробіток земель без використання пестицидів та агрохімікатів.  У зв’язку з цим під час проведення даних робіт збільшується число звернень громадян стосовно порушення вимог санітарного законодавства при використанні пестицидів та агрохімікатів.

         Питання застосування пестицидів регламентується Законом України «Про пестициди та агрохімікати», постановою Кабміну від 04.03.1996 № 295 «Про затвердження Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», Державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП  8.8.1.2.001-98, затверджених наказом МОЗУ від 03 серпня 1998 року № 1, «Державними санітарними правилами авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП  382-96, затверджених наказом МОЗУ від 18 грудня 1996 року № 382.

Основні моменти, на які хотілося б звернути увагу при наземному застосуванні пестицидів:

  • використовувати пестициди необхідно лише згідно до переліку пестицидів дозволених до використання на території України; 
  • при застосуванні пестицидів за допомогою наземних засобів механізації зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку населення повинна бути не менше 500 м при вентиляторному обприскуванні та не менше 300 м при штанговому обприскуванні.  На земельних ділянках, що межують з зонами санітарного розриву, протягом доби забороняється проведення ручних робіт;
  • перед початком проведення робіт суб’єкт господарювання повинен не менше ніж за дві доби при наземному застосуванні пестицидів попередити населення, власників суміжних господарств та пасічників про проведення таких робіт, де обов’язково вказує назву препарату, методи та терміни проведення робіт;
  • у період проведення робіт у радіусі 200 метрів від межі ділянок  поля, що обробляється, встановлюються попереджувальні таблички щодо проведення робіт із застосуванням пестицидів;
  • При виконанні авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському господарстві повинні дотримуватись вимоги «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», ДСП 382-96., які є обов’язковими для підприємств, установ та організацій, а також громадян, які виконують авіаційно-хімічні роботи у народному господарстві, незалежно від форм власності та господарювання.
  • Отже, при авіаційному застосуванні пестицидів потрібно:
  • використовувати повітряні судна (літаки, вертольоти, надлегкі літальні апарати -НЛА), які зареєстровані в державному реєстрі повітряних суден цивільної авіації України та мають сертифікат на право проведення авіаційно – хімічних робіт; встановлена на повітряному судні авіахімапаратура, повинна мати сертифікат та бути відрегульована до норм витрати і технології застосування препарату;
  • застосовувати тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені в «Перелік препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні»;
  • замовник авіаційно-хімічних робіт за три дні до початку авіаційних обробок зобов’язаний здійснити такі запобіжні заходи:
  • сповістити населення цієї місцевості (по радіо, телебаченню, в пресі) про місце, терміни та час проведення авіаційних обробок пестицидами та агрохімікатами; про заборону ближче 1 км від місця авіаобробок проводити інші сільськогосподарські роботи, випасати худобу про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору, на відстань понад 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 днів;
  • встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки, із зазначенням кінцевого терміну очікування, на відстані 300 м від оброблюваних площ, а також на дорогах, що проходять через ці поля;
  • обов’язково дотримуватися санітарно – захисних зон від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання), а це:

– 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

– 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних та зоологічних заказників тощо);

– 1 км від населених пунктів, тваринницьких та птахівницьких ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки (цибуля на перо, селера, кріп, огірки, томати, полуниця, малина та ін.), садів, виноградників та місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

      При застосуванні пестицидів і агрохімікатів наземним та авіаційними        способами обробки категорично забороняється допускати сторонніх осіб.

      Всі роботи з пестицидами, в тому числі і на присадибних ділянках, слід проводити до 10 години ранку і вечірні (18-22) години, оскільки при високій температурі повітря та швидкому випаровуванні навколишнє середовище насичується небезпечною для людини концентрацією препаратів. Як вийняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град. С. Швидкість вітру не повинна перевищувати 3-4 м/с.

     Працівники, які працюють з пестицидами повинні бути забезпечені індивідуальними засобами захисту, спеціальним одягом, спеціальною аптечкою медичної допомоги, пройти медичний огляд та мати допуски, посвідчення на право роботи з пестицидами та агрохімікатами.

        28 червня 2023 року набрала чинності постанова КМУ від 9 травня 2023р. №458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами». Відповідно до Порядку працівники підприємств, організацій, установ, фізичні особи-підприємці, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами, повинні пройти спеціальну підготовку з питань безпечного проведення робіт з пестицидами та отримати Свідоцтво про проходження навчання та за результатами складання тестів (екзамену) отримати Посвідчення про право роботи з пестицидами.    

Посвідчення видається територіальними органами Держпродспоживслужби на безоплатній основі особам за умови досягнення ними 18 років та наявності чинного свідоцтва про проходження навчання.

          Навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та тестування за його результатами проводиться в очній або дистанційній формі  територіальними органами Держпродспоживслужби  на платній основі. Розмір плати за проведення такого навчання встановлюється згідно із законодавством.

        Хотілося б наголосити, що порушення Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про бджільництво» тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність. 

Дотримуйтесь вимог законодавства, бережіть своє здоров’я та здоров’я оточуючих.