Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

22 Червень 2023

22 ЧЕРВНЯ – ДЕНЬ СКОРБОТИ ТА НАДАННЯ ПОЧЕСТЕЙ ПАМ’ЯТІ  ЖЕРТВ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

«Мир – це чеснота цивілізації, а війна її злочин».

У всі часи людство переживало потрясіння, не находячи спільної мови, прагнувши влади один над одним, над країнами, чужими територіями тощо.

Війна… На війні закінчується розвиток цивілізації!

22 червня 1941 року о 3 годині 15 хвилин німецькі війська бомбили Київ, Житомир, Каунас, Севастополь. Після артилерійської і авіаційної підготовки німецькі війська перейшли кордон СРСР, маючи 134 дивізії в повній бойовій готовності та ще 73 дивізії для розгортання за лінією фронту. Вторгнення відбулося лише через два роки після підписання німецько-радянського  пакту про ненапад. Того ж дня війну СРСР оголосили Італія і Румунія, наступного — Словаччина, 25 червня — Фінляндія, а 27 червня — Угорщина.

За підрахунками Інституту історії України НАН України, в лавах Червоної армії під час конфлікту загинуло 3,5-4 млн українців, у партизанських формуваннях — від 40 до 60 тис., у загонах ОУН та УПА — понад 100 тис. Прямі людські втрати України, за оцінками інституту, складають 8-10 млн, демографічні — 10-13 млн осіб.

Указом Президента України від 17 листопада 2000 року засновано День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Верховна Рада запровадила всеукраїнську хвилину мовчання у цей день.

22 червня 2023 року в м.Андрушівка відбулося покладання квітів  на Алеї Слави, до Пам’ятника Захисникам України, Обеліска Слави до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. У заході взяли участь міський голова Галина Білецька, заступники міського голови, працівники окремих структурних підрозділів міської ради, громадськість.

У цей день ми всі низько схиляємо голови перед пам’яттю українських синів і дочок, які загинули у німецько-радянській війні. Війні, яку розв’язали  два агресори: Німеччина і СРСР. Але після 22 червня 1941року з нападника СРСР перетворився на жертву.      Західні держави об’єдналися з СРСР, щоб перемогти нацизм. І їм це вдалося. Перемога була оплачена океаном людської крові.

 Ситуація, на жаль, повторилась: 24 лютого 2022 року путінські війська вторглись до мирної України. Росіяни напали на нас подібно гітлерівським фашистам, 4-5 ранку, з бомбардувань наших міст.

Українці помітили схожість подій 1941 та 2023 року. Правитель росії звинуватив, що його спровокували на початок військових дій, які, до речі, розпочалися із обстрілу Києва – як і у  радянсько-німецькій війні.

Ми вистоїмо у війні проти рашизму, але ніколи не пробачимо і не дозволимо переписати нашу історії в угоду, так званої «велікой нації».

Учасники заходу схилили голови та хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих в роки Другої світової війни.

Вічна і світла пам’ять загиблим! СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!