Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

07 Червень 2022

Пожежна небезпека літнього періоду

В Україні досі зберігається високий рівень пожежної небезпеки. Щодня вогнеборці Бердичівського району ГУ ДСНС України у Житомирській області  не один раз виїжджають на ліквідацію пожеж на відкритих територіях.

Кількість таких виїздів на гасіння пожеж зростає із зростанням температури навколишнього середовища та продовженням бойових дій внаслідок військового вторгнення росії. Внаслідок військових обстрілів ракетами, необережного поводження з вогнем людьми, займається суха рослинність спалахують житлові будинки, господарські будівлі, сміттєзвалища, горять ліси, поля .

Лісові пожежі були і є найбільшим лихом для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями. Вогонь зводить на нівець працю цілих поколінь лісівників. При цьому пошкоджуються не тільки дерева, кущі, трав’яниста рослинність, а гинуть також дикі тварини, птахи, комахи; вогонь знищує службові споруди у лісах, може перекинутись на житлові будинки, що знаходяться поряд з лісом.

На лісових пожежах можуть загинути й люди…

На жаль, сумна загальнодержавна статистика показує, що незважаючи на роз’яснювальну роботу серед населення, на початку пожежонебезпечного періоду, у лісах виникає найбільша кількість лісових пожеж (до 70% всіх випадків), як за кількістю, так і за пройденою вогнем площею.

Основною причиною виникнення лісових пожеж є вибухи реактивних боєприпасів, порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах України під час відпочинку у лісі та випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустирях, вздовж доріг. Зростання відвідування лісових насаджень населенням під час тривалої посухи також значно збільшує кількість пожеж. Бавитись з вогнем у лісі це насамперед шкодити самому собі, адже за це передбачена не тільки адміністративна, а у певних випадках й кримінальна відповідальність.

Звертаємось, перш за все, до жителів наших громад Бердичівського району, до усіх свідомих людей – розкажіть дітям, колегам працівникам, сусідам по житлу, що слід пам’ятати – під час пожежежонебезпечного періоду, відповідно до Правил пожежної безпеки в лісах України, в лісах забороняється:

  • розводити багаття;
  • випалювати траву на землях лісового фонду, а також на суміжних з лісом ділянках, у т.ч. проводити сільськогосподарські пали;
  • заїжджати на територію лісового фонду транспортними засобами та іншими механізмами;
  • палити (курити), кидати непогашені сірники;

Тому ще раз нагадуємо – пожежу легше попередити, ніж загасити!

Наш спільний громадянський обов’язок – шанобливо ставитися до природи, перебуваючи в лісі дотримуватися Правил пожежної безпеки в лісах.

Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!

З метою попередження виникнення таких пожеж працівниками Бердичівського РУ ГУ ДСНС України у Житомирській області,  спільно з Бердичівським РВП ГУ НП України в Житомирській області, працівниками державних та комунальних лісогосподарських підприємств,  проводять  інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення яке проводить відпочинок у лісі.

Спілкуючись із громадянами, фахівці ДСНС наголошують на необхідності забезпечення належного протипожежного режиму. Громадянам також нагадують, як поводитись у разі пожежі чи виявленні вибухонебезпечної знахідки (боєприпасу). Досить велика кількість боєприпасів та бойових касетних елементів лишилася внаслідок обстрілів наших територій.

Якщо ви виявили вибухонебезпечний чи просто підозрілий предмет – негайно повідомте  відповідні служби за телефонами 101 або 112 та 102. Навіть якщо ви не впевнені, що цей предмет небезпечний – краще перестрахуватися. Адже запобігти краще, ніж ліквідовувати наслідки. Окрім того, треба дочекатися приїзду спеціальних служб, щоб точно вказати місце та обставини виявлення.

Начальник відділу цивільного захисту

Бердичівського PУ ГУ ДСНС України

у Житомирській області області
полковник служби цивільного захисту              Микола КОБИЛИНСЬКИЙ