Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

04 Листопад 2021

ПАНДЕМІЯ НЕ СКАСОВУЄ РУТИННУ ВАКЦИНАЦІЮ

Вакцини – один із кращих інструментів, які в нас є для покращення здоров’я та добробуту в усьому світі. Вони вже понад 200 років захищають нас від хвороб, які загрожують життю та заважають нашому розвитку. З їхньою допомогою ми можемо прогресувати без тягаря таких хвороб, як віспа та поліомієліт, які коштували людству сотень мільйонів життів. З розвитком вакцин ми наближаємося до світу, вільного від кашлюку й дифтерії, зменшуємо захворюваність дітей на такі хвороби, як кір чи правець.

В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Також із 2022 року перелік доповнить вакцина від пневмококу. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують за державний кошт.

Своєчасна й повна вакцинація захищає вас і оточуючих від серйозних і потенційно смертельних захворювань. Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці, тож обмежень щодо віку немає. За підрахунками ВООЗ, щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу. Захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%. Щорічно понад 750 тисяч дітей уникають інвалідності. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк і краснуху. Смертність від кору знизилася на 75%. Щорічна смертність новонароджених від правця знизилася в понад 13 разів.

Сьогодні, коли розмови точаться лише про вакцину від коронавірусу, – важливо нагадувати, що інші хвороби нікуди не зникли і потрібно відповідно дотримуватись графіку щеплень рутинної вакцинації. У пріоритеті так само зберігаються первинні вакцинальні комплекси. Адже переривання планової вакцинації  – відповідно до Національного календаря щеплень – навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, яким запобігає вакцинація. У жодному разі не можна відкладати екстрену вакцинацію/постконтактну профілактику. Відсутність планової вакцинації від хвороб може обернутися набагато важчими наслідками, ніж COVID-19.