Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

Рішення №116 від 29.02.2024 р. Про звернення депутатів Андрушівської міської ради до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

29 Лютий 2024

Рішення №116 від 29.02.2024 р. Про звернення депутатів Андрушівської міської ради до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Оригінальний файл з текстом рішення: Завантажити текст

Оригінальний файл з результатами поіменного голосування: Завантажити текст


АНДРУШІВСЬКА МІСЬКА РАДА

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Сорок друга сесія                                                                     Восьмого скликання        

29.02.2024                                                                                                 №

Про звернення депутатів Андрушівської

міської ради до Комітету Верховної Ради

України з питань правоохоронної діяльності

Керуючись ст.ст.26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи звернення голови депутатської фракції «Європейська Солідарність» Андрушівської міської ради восьмого скликання             Пашинської Т.В. та рекомендації постійної комісії, міська рада

ВИРІШУЄ:

          1. Схвалити текст звернення депутатів Андрушівської міської ради до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльностіщодо політичних переслідувань Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича (додається).

2. Доручити міському голові Галині БІЛЕЦЬКІЙ підписати звернення.          3. Начальнику загального відділу Андрушівської міської ради Марії ГРИНЕВИЧ оформити звернення у відповідності до вимог законодавства та забезпечити його надіслання до Кабінету Міністрів України.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів (Дмитро ТКАЧЕНКО) та секретаря ради Ольгу ПРОКОПЕНКО.

Міський голова                   НЕ ПРИЙНЯТЕ                           Галина БІЛЕЦЬКА

Додаток

до рішення сорок другої сесії

Андрушівської міської ради

восьмого скликання

від 29.02.2024 року №

Комітет Верховної Ради України

з питань правоохоронної діяльності

ЗВЕРНЕННЯ

до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності
щодо політичних переслідувань Героя-розвідника

Червінського Романа Григоровича

247 днів Герой-розвідник Червінський Роман Григорович перебуває під вартою за абсолютно необгрунтованою підозрою, яку ми, депутати Андрушівської міської ради, розглядаємо як політичні переслідування. Червінський Р.Г. десятиліттями працював для безпеки української держави, був долучений до низки спецоперацій, що провели українські силовики у період 2014-2021 років. Починаючи з 24 лютого 2022 року зі зброєю в руках захищав державу від російських загарбників.

Романа Червінського утримують в одиночній камері без права побачитись з рідними. Окрім цього, стан здоров’я Червінського Р.Г. значно погіршився. Проте орган досудового розслідування, суд та керівництво слідчого ізолятору вже понад 2 місяці не забезпечують надання йому належної медичної допомоги.

Відповідно до частини третьої статті 1 Закону України «Про попереднє ув’язнення» тримання осіб, взятих під варту, згідно з завданням кримінального судочинства здійснюється на принципах неухильного додержання Конституції України, вимог Загальної декларації прав людини, інших міжнародних правових норм і стандартів поводження з ув’язненими і не може поєднуватися з навмисними діями, що завдають фізичних чи моральних страждань або принижують людську гідність.

Разом з цим, частина четверта статті 11 вказаного Закону визначає, що медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в місцях попереднього ув’язнення організовуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров’я.

Конституція України гарантує, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Згідно з численними рішеннями Європейського суду з прав людини держава повинна забезпечити тримання ув’язненої особи в умовах, які відповідають принципу поваги до людської гідності, а також належним чином забезпечити її здоров’я та добробут з огляду на практичні потреби ув’язнення. Таким чином, відсутність належної медичної допомоги може становити поводження, що суперечить статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка передбачає, що нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

Утримання Романа Червінського за ґратами є політично вмотивоване. Суди зумисне затягують розгляд справи, а правоохоронці відмовляють у наданні належної медичної допомоги.

Сьогодні ми не маємо права мовчати на знущання з того, хто розповів суспільству правду про зрив спецоперації із захоплення найманих вбивць ПВК “Вагнер”.

Ми, депутати Андрушівської міської ради, з метою захисту прав людини, звертаємось з проханням здійснити контроль за забезпеченням прав, свобод людини і громадянина Червінського Романа Григоровича та ініціювати створення у встановленому законом порядку Тимчасової слідчої комісій Верховної Ради України з приводу розслідування фактів зловживань та порушення законів України керівництвом органів досудового розслідування та суду.

За дорученням депутатів Андрушівської міської ради восьмого скликання

Міський голова                                                                     Галина БІЛЕЦЬКА