Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

25 Серпень 2024

«Душа мого народу – рушники, барвінками і мальвами зігріта… »

Із роси живої, із води стрімкої,

Із проміння сонця, із небес ясних,

Із хмаринок білих, із землі святої

Мати-Україна виткала рушник.

24 серпня в міському парку андрушівчани святкували 33-ю річницю Незалежності України та ХVІІ обласний фестиваль декоративно-ужиткового мистецтва «Рушники мого краю».

Розпочалося святкове дійство урочистим виконанням Гімну та хвилиною мовчання в знак пам’яті та вдячності всім захисникам та захисницям, які в усі часи, поклали найцінніше – своє життя на вівтар незалежності, соборності та державності.

З Днем Незалежності та з відкриттям фестивалю, із головної сцени гостей вітали міський голова Галина Білецька та голова Бердичівської районної ради Олександр Балянов.

«Сьогодні, в цей особливий для кожного українця день, ми з вами зібралися, щоб відзначити найважливішу дату в історії нашої держави – День Незалежності. Це свято є символом нашої свободи, єдності та незламності духу. Ми низько вклоняємося нашим захисникам за те, що оберігають  наш мир і спокій. За те, що ми маємо можливість звеличувати нашу державу працею, утверджувати її незалежність. Сьогодні ми також відкриваємо фестиваль «Рушники мого краю». Цей фестиваль – це не просто свято народної творчості, це – свідчення нашої багатої культурної спадщини. Кожен вишитий рушник – це маленька частинка душі нашого народу, символ нашої історії та традицій. Я щиро вдячна всім майстриням, які долучилися до організації цього фестивалю. Ваша творчість – це справжній скарб, який ми передаємо з покоління в покоління. Дорогі друзі, нехай це свято об’єднає нас ще міцніше, надихне на нові звершення та подарує відчуття гордості за нашу прекрасну Україну! Бажаю всім міцного здоров’я, щастя, Перемоги, миру та процвітання!» – звернулася до всіх присутніх Галина Білецька.

За заслуги у сприянні реалізації соціально-політичної та економічної політики держави, досягнення в розвитку та проведенні ефективної діяльності органів місцевого самоврядування, успіхи в розвитку сільського господарства, культури, освіти, охорони здоров’я, молоді та спорту, високу професійну майстерність; за активну громадську позицію, сумлінне виконання громадянського обов’язку, та з нагоди Дня Незалежності України кращі працівники різних галузей громади отримали почесні нагороди.

Не випадково у сценарій урочистостей з нагоди відзначення Незалежності України, вплелося обласне свято декоративно-ужиткового мистецтва «Рушники мого краю». Тут, на нашій Андрушівщині, воно зародилося, а далі розквітло всіма барвами з кінця в кінець – всією Україною.

На святі продемонстрували свої таланти, вміння, художні смаки десятки рукодільниць. Під влучні і задушевні поетичні рядки ведучих, під мелодії українських народних пісень учасники свята оглядали рушники – виткані і вишиті, із зображенням пташок, квітів, дерев, різноманітних геометричних фігур. І кожен рушник був унікальним, як відбиток пальця.

Водночас привертали увагу та захоплювали красою великі і пухкі весільні короваї, прикрашені національним орнаментом, квітами, птахами, зігріті руками  майстринь-коровайниць, що всю свою душу вкладають у диво-хліб. Адже кожен з представлених короваїв – не просто хлібобулочний виріб, а справжній витвір мистецтва. 

Гості та учасники фестивалю мали можливість відвідати етномайданчики. Їхні стилізовані хатини були облаштовані старовинним домашнім начинням – домотканими ряднами, вишитими скатертинами, кужелями, веретенами, ночвами. Усі господарі зустрічали гостей у вишитих українських строях та частували домашніми стравами і випічкою. До створення неповторного Співочого містечка долучилися працівники культури, підприємці, меценати, небайдужі жителі старостинських округів на чолі з старостами сіл.

Цього дня гості свята з непідробною цікавістю спостерігали за дефіле сучасного дизайнерського українського одягу від ансамблю танцю «Доля» та показом автентичного вбрання Обухівського краю (Київщина), яке презентував волонтерський проєкт «Правічне Дерево Життя».

Під час свята майстри народного мистецтва представили не тільки рушники, а й власноруч виготовлені серветки, доріжки, сорочки, картини, вироби з глини, металу, дерева, соломи, ляльки-мотанки, прикраси з бісеру та ще багато-багато інших цікавих робіт. Хто бачив всі їх наяву – запам’ятав назавжди.

Цьогоріч фестиваль відвідали почесні гості з Естонії. Вони ознайомились з особливостями етнічного колориту нашого регіону та з цікавістю оглянули експозиції виробів декоративно-ужиткового мистецтва.

Усі учасники свята були нагороджені  грамотами, подяками та цінними подарунками.

У програму фестивалю вплелася не менш цікава творчо-пісенна сторінка. Свої концертні номери демонстрували кращі творчі колективи Андрушівщини, Житомирщини та України.

Не обійшовся захід і вже без традиційного благодійного збору, адже всі донати, які потрапили у фестивальні скриньки будуть неодмінно направлені для допомоги нашим захисникам. Цього святкового дня  міський парк перетворився на райський куточок, де найпочесніше місце займали вишиті рушники, які крізь роки і століття, крізь відстані і час ідуть поряд з нашою рідною ненькою Україною, немов священні обереги пам’яті і любові, як пісня, вічні і, як земля, святі…