Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

10 Березень 2023

Андрушівська міська рада надає роз’яснення щодо виконання експериментального проєкту в частині утилізації ламп розжарювання

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 10.01.2023 року № 25 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням» та дорученням начальника Житомирської обласної військової адміністрації від 06.02.2023 року № 647/2-23/35 щодо виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 10 січня 2023 року № 25 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням» (далі – доручення) тому міській раді необхідно забезпечити розв’язання питання належного поводження з відпрацьованими лампами розжарювання, отриманими AT «Укрпошта» від населення, а саме укласти в установленому порядку з підприємствами, що здійснюють утилізацію відходів, договір про здійснення збирання, перевезення та утилізації побутових ламп розжарювання (далі – договори) та забезпечити їх фінансування за рахунок коштів, що надходять до спеціального фонду місцевого бюджету за справляння екологічного податку.

Ураховуючи вищезазначене та той факт, що в AT «Укрпошта» відсутні площі для зберігання великої кількості ламп розжарювання міській раді рекомендовано укласти договір згідно з постановою від 12.10.2022 року № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послу і для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», без використання електронної системи закупівель.

Складування та передача для утилізації отриманих від населення ламп буде проводитись за адресою – вул. Вітрука, 1, м. Житомир;

Також необхідно зазначити, що для реалізації даного проєкту  має бути затверджена Програма охорони навколишнього природного середовища, розроблена на підставі підпункту 1 пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 року №443-р «Про затвердження Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на період до 2025 року». Згідно з пунктом 74-1 постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 року № 1147 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів» одним із заходів зазначеної програми має бути: «Проведення заходів щодо забезпечення екологічного безпечне збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, видалення і знешкодження відходів та небезпечних хімічних речовин, у тому числі непридатних хімічних засобів захисту рослин у місцях їх складування».

Враховуючи відсутність у районному бюджеті коштів за справляння екологічного податку, які згідно з пунктом 4-1 частини першої статті 69-1 Бюджетного кодексу України належать до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів – укладення в установленому порядку договорів, визначених пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 10.01.2023 року № 25, можливо органами місцевого самоврядування.

Наразі посадовими особами міської ради опрацьовуються відповідні матеріали та проєкт договору на закупівлю послуги зі «Збирання, перевезення та утилізації відпрацьованих ламп розжарювання на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 10 січня 2023р. № 25 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням», отриманих акціонерним товариством «Укрпошта» від населення в рамках реалізації експериментального проєкту».