Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

11 Січень 2023

ЗАХИСТИМО ДІТЕЙ ВІД БРУДНОГО ПОВІТРЯ

Забруднене повітря – одна з причин виникнення  багатьох легеневих (і не лише) хвороб. Ця проблема в останні роки набула в нашій країні великої актуальності. Столиця України – місто Київ – стабільно входить до десятки міст з найбруднішим у світі повітрям. А у вересні нинішнього року Київ взагалі очолив цей рейтинг ставши  найбільш забрудненим містом планети за рівнем якості  атмосферного повітря.

Теперішні воєнні дії також негативно впливають на забрудненість повітря – особливо у прилеглих районах. Смог, гар, вихлопи військової техніки, сморід від вибухів – ці  та інші чинники у десятки й сотні разів погіршують показники чистоти повітря, впливаючи на здоров’я людей у прилеглих районах. А особливо – дітей, чия дихальна система ще не достатньо розвинулася і зміцніла.

6  причин для захисту дітей від забруднення повітря:

  1. Легені дітей перебувають у процесі розвитку, і забруднене повітря може перешкоджати цьому біологічному процесу.
  2. Організм дітей має менші можливості для метаболізації, детоксикації та виділення токсичних речовин, що містяться в забрудненому повітрі.
  3. Мозок дітей перебуває в процесі розвитку. Тож  нейротоксичні речовини, що містяться в забрудненому повітрі, можуть впливати на їхній когнітивний розвиток.
  4. Діти вдихають більше повітря з розрахунку на одиницю ваги тіла, ніж дорослі люди.
  5. Діти активніші — і тому вдихають більше забрудненого повітря.
  6. У жінок, які зазнавали впливу забрудненого повітря під час вагітності, з більшою ймовірністю відбуваються передчасні пологи і народжуються діти з низькою масою тіла.

Захист дітей від забрудненого повітря всередині приміщень:

  • Не паліть усередині приміщень або поруч із дітьми, та не залишайте їх без нагляду.
  • Використовуйте чисті види палива і технології для приготування їжі, обігріву та освітлення будинків – обирайте електрику, природний газ, скраплений нафтовий газ, біогаз або плити і печі, що працюють на сонячній енергії.
  • Використовуйте плити з мінімальними викидами, що працюють на перероблених твердих видах палива (деревні гранули) у разі, якщо чистіші варіанти не доступні.
  • Завжди готуйте їжу в добре провітрюваних місцях або поза приміщеннями в разі, якщо провітрювати вашу кухню або місце приготування їжі складно.
  • Уникайте користуватися гасовими лампами або плитами для приготування їжі або освітлення.
  • Не паліть свічки та не використовуйте освіжувачі повітря, які виділяють токсичні хімічні речовини в повітря.

Захист  дітей від забрудненого повітря надворі:

  • Не спалюйте побутові та сільськогосподарські відходи.
  • Подумайте про те, як ви можете скоротити вплив на ваших дітей повітря, забрудненого вихлопними газами транспортних засобів. Намагайтеся не ходити вулицями з великим транспортним потоком  – віддаючи перевагу вулицям з менш інтенсивним рухом. Відходьте вбік, коли ви бачите, що наближається машина з великими вихлопами.    Беріть дітей на руки на вулицях з інтенсивним рухом, щоб не залишати їх на рівні вихлопних газів. 
  • Слідкуйте за здоров’ям ваших дітей – своєчасно імунізуйте їх, забезпечуйте для них здорове харчування та можливості для ігор і фізичної активності.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».