Тестова версія!
Увага! Веб-сайт працює в тестовому режимі. Деякі файли можуть бути тимчасово недоступні. Дана сторінка є неточною копією текстового документу рішення з можливими змінами форматування. Для перегляду точної копії, звертайтесь до оригіналу файлу, доступного для завантаження.

Андрушівська міська рада

(веб-сайт в розробці)

01 Вересень 2022

Про реформування охорони здоров’я в Україні

Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги” запущено чергову реформу охорони здоров’я в Україні. За новим підходом мережа закладів охорони здоров’я в області, об’єднана в один госпітальний округ, буде додатково поділена на госпітальні кластери, з урахуванням: меж адміністративно-територіальних одиниць; географічних особливостей регіону та стану автомобільних доріг; поточних і прогнозованих демографічних показників чисельності населення, структури захворюваності і смертності; оптимальних клінічних маршрутів пацієнтів задля своєчасного доступу до медичної та реабілітаційної допомоги, що ґрунтується на принципах доказової медицини; навантаження на медичних працівників та фахівців із реабілітації.

Відповідно до видів медичної допомоги, яка надається в закладах охорони здоров’я госпітального кластера, мережа закладів охорони здоров’я буде поділена на надкластерні,  кластерні та загальні лікарні.

Формування мережі лікарень у госпітальному окрузі за кластерним принципом чітко визначить, в яких лікарнях яке обладнання і в якій кількості повинно бути. І саме на ці лікарні, і на це обладнання буде сфокусований пріоритет в плані відновлення України.

Згідно проєку, до госпітального округу Житомирської області увійдуть 16 медичних закладів, з яких: 2 лікарні визначено як надкластерні, 5 кластерних та 9 загальних.

Комунальне некомерційне підприємство “Андрушівська міська лікарня” довела свою спроможність повноцінно працювати в умовах пандемії коронавірусу та воєнного стану.

В 2021 році було укладено договір із Національною службою здоров’я України за Програмою медичних гарантій за 9 пакетами послуг, в т.ч. Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2. Надавалась така медична допомога пацієнтам з Попільнянської, Брусилівської, Київської та інших громад. На стаціонарному лікуванні перебувало в окремі дні до 56 хворих, понад 90% яких потребувало кисневої підтримки.

У 2022 році закладом укладено договір із Національною службою здоров’я України за Програмою медичних гарантій за 13 пакетами, зокрема: хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах; хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня; стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій; стаціонарна медична допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2; профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах; стоматологічна допомога дорослим та дітям; ведення вагітності в амбулаторних умовах; гістероскопія; езофагогастродуоденоскопія; діагностика, лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини (та підозрою на ВІЛ); стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям; мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям; забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів інтернів.

На даний час проводиться робота щодо підписання 14 пакету –  «Реабілітація».

В умовах воєнного стану КНП «Андрушівська міська лікарня» надає медичну допомогу населенню Андрушівської, Червоненської, Волицької, Попільнянської, Ружинської, Брусилівської та інших об’єднаних територіальних громад, внутрішньо переміщеним особам, яких на даний час на території громади проживає  2811 осіб.

Заклад приймає пацієнтів інфекційного профілю у тому числі й з Попільнянської громади, де відсутнє інфекційне відділення взагалі.

Великої уваги заслуговує й те, що наш заклад охорони здоров’я   співпрацює з Львівським територіальним медичним об’єднанням №1.

Виробнича потужність підприємства складає 75,0 тис відвідувань за рік та 125 стаціонарних ліжок цілодобового перебування хворих.

Наразі у медичному закладі функціонує: терапевтично – неврологічне відділення на 35 ліжок; об’єднане хірургічне відділення на 35 ліжок; акушерсько–гінекологічне відділення на 15 ліжок; інфекційне відділення на 20 ліжок; педіатричне відділення на 20 ліжок; відділення анестезіології та інтенсивної терапії – 7 ліжок;  приймальне відділення; амбулаторно – поліклінічне відділення тощо.

У поточному році до штату підприємства залучено 7 спеціалістів: лікар- отоларинголог, лікар-невропатолог, лікар-офтальмолог, лікар-хірург (2), лікар-рентгенолог, лікар-ендоскопіст.

У 2022 році закладом проведено благоустрій території, ремонт терапевтично – неврологічного відділення, ремонт та повне оновлення матеріально-технічної бази операційного блоку об’єднаного хірургічного відділення.

Лише за 7 місяців поточного року придбано та отримано: кисневу станцію,  апарат ЕКВЗ – 300 ПАТОНМЕД,  апарат рентгенівський (пересувний), мішок AMBU, кисневий концентратор,  генератор потужністю 11кВт, апарат Karcher HD6/15-4 Classic 1.367- 306.0, медичні меблі .

У 2022 році в лікарні проліковано 1770 пацієнтів, проведено 258 оперативних втручань, 129 амбулаторних операцій лікарем офтальмологом, 86  амбулаторних операцій лікарем отоларингологом, відбулось 85 пологів (16 кесарських).

Наш медичний заклад – КНП «Андрушівська міська лікарня» Андрушівської міської ради – спроможний приймати пацієнтів з інших громад області та надавати якісні та доступні послуги населенню.

Тому, голова громади звернулась до Президента України, Кабінету Міністрів України, Народного депутата України Богдана Кицака, начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віталія БУНЕЧКА, начальника Бердичівської районної військової адміністрації Людмили ДИМИДЮК, директора департаменту охорони здоров’я Житомирської обласної військової адміністрації Світлани МОШКІВСЬКОЇ, Міністерства охорони здоров’я України, Національної служба здоров’я України,  врахувати викладене та включити  КНП «Андрушівська міська лікарня» Андрушівської міської ради до переліку загальних лікарень госпітального округу Житомирської області.

Про результати розгляду звернень та вирішення питання буде проінформовано додатково.